Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Welke andere medicatie dan lorazepam kan ik nemen voor de slaap?

Vraag

Beste Ralph Kupka,

Welke andere medicatie dan lorazepam kan ik nemen bij slaapproblemen?

Ik ga binnenkort in therapie voor mijn angststoornis en dan mogen geen ‘pammetjes’ meer. Ik ben momenteel de lorazepam heel langzaam aan het afbouwen op advies van de verpleegkundige.

Dank u wel.

Antwoord

Beste J.,

Ik geef alleen wat algemeen commentaar, want ik kan natuurlijk niet beoordelen wat bij jouw situatie past. Hou er rekening mee dat je bij het afbouwen van lorazepam tijdelijk inslaapproblemen kunt ervaren, dus goed dat je dit heel geleidelijk doet.

Er zijn verschillende medicijnen, anders dan benzodiazepinen (‘pammen’) die de slaap kunnen verbeteren: een lage dosis (12.5-50 mg) quetiapine; een lage dosis (7.5 mg) mirtazapine, een antidepressivum; een lage dosis (25-100 mg) van het antidepressivum trazodon; het antihistaminicum promethazine (25 of 50 mg); melatonine/Circadin 2 mg.

Bespreek met de behandelaars van de angststoornis wat toegestaan is.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 11 november 2023

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
benzodiazepinen
Medicatie

Lees ook