Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Hoe kan ik omgaan met angst als ik geen lorazepam neem?

Vraag

Beste Remke,

Ik gebruik al maanden ongeveer 4 à 5 keer in de week 1.25 mg lorazepam. Ik merk dat wanneer ik het niet gebruik, ik de hele dag last heb van angsten. Ik vermoed dat dit ontwenningsverschijnselen zijn, klopt dat?

En weet je wat ik daar het beste tegen kan doen? Ik wil lorazepam liever niet elke dag nemen. Hopelijk weet je een oplossing voor de dagen waarop ik het niet slik. Hoor graag van je.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Dag F.,

Dank voor je vraag. Het kunnen ontwenningsverschijnselen zijn inderdaad, maar ook een angststoornis dat versterkt wordt door de gedachte dat je die dag geen ondersteuning van lorazepam hebt. Of beide. Hoe dan ook, heel erg lastig.

Alle medicatie is tijdelijk en ter ondersteuning. Lorazepam geneest niet, maar dempt tijdelijk de angst. Trouwens, ook clozapine en Abilify (waarom twee antipsychotica trouwens?? -> vraag aan je psychiater) dempen verschijnselen en genezen niet.

Met andere woorden: je zult vroeg of laat toch met je angsten moeten leren omgaan. Therapie volgen. Welke therapie, welke oplossing? Dat weet ik niet, dat kan ook niet want ik ken jou en jouw verhaal niet. Je bent in behandeling bij de ggz, ik zou het vooral daar bespreken met de behandelaar die jou het beste kent. Hoop dat dit je iets verder helpt?

Vriendelijke groeten,

Remke

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Remke van Staveren op 24 april 2023

Gerelateerd

Meer over

angst
Angst en Dwang
Lorazepam
Medicatie

Lees ook