Main content

Vraag

Mijn zoon is nu een aantal maanden in behandeling in een kliniek. Het ziet ernaar uit dat hij over een paar maanden naar huis mag, terug bij ons. Echter mijn man is doodsbenauwd dat de psychose weer terugkomt want dat was een hel voor ons.

Mijn zoon is opgenomen middels een zorgmachtiging van een half jaar. Hij ziet nog steeds niet in hoe erg hij eraan toe was. Mijn man is bang dat als de zorgmachtiging verlopen is, hij stopt met medicijngebruik. Ik hou van mijn zoon en zal hem nooit in de steek laten.

Wat kunnen we hieraan doen zodat de angst van mijn man vermindert?

Antwoord

Beste E.,

Dank voor je schrijven. Wat jullie nodig hebben zijn familiegesprekken - is dat niet aangeboden vanuit de ggz?

Eerst krijg je psycho-educatie over wat psychose is en wat het beloop kan zijn.

Vervolgens krijg je vaardigheden aangeboden over hoe om te gaan met psychosegevoeligheid en 'praten met psychose' (zie ook dit PDF bestand).

Ook krijg je hulp om je eigen angsten te leren kanaliseren en hoe je een en ander het beste kunt delen met je familielid met psychosegevoeligheid.

Dan werk je met zijn allen, inclusief huisarts en ggz, aan een crisisplan met afspraken wie wat doet op welk moment.

Dus vraag aan de betrokken ggz hoe het zit met de familietherapie en begeleiding. Bij wie is hij in behandeling?

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Jim van Os op 4 april 2022
  • Deel deze pagina: