Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Worden mijn angstgevoelens veroorzaakt door de quetiapine?

Vraag

Ik ben vanwege een angststoornis begonnen met 25 mg quetiapine. Dit hielp mij de eerste weken om mijn gedachten een beetje onder controle te krijgen en iets rustiger te worden in mijn hoofd en lijf. Ik sliep er goed door, maar werd iedere ochtend om 6 uur wakker en voelde dan vrijwel iedere ochtend al gelijk weer onrust/paniek en dit bleef gedurende de dag aanwezig.

Ik gebruik nu al een tijdje quetiapine 50 mg accord, tablet met verlengde afgifte. Ik merkte dat ik hierdoor de dagen weer enigszins normaal door leek te komen zonder veel angst/spanning en gepieker. Echter lijken de laatste weken weer dagen voor te komen dat ik me toch rot voel. Ik heb er dagen bij dat ik continu de zenuwen door mijn lijf voel gieren, en het me onduidelijk is waar dit precies vandaan komt. Ik vraag me af of dit mogelijk met de quetiapine te maken kan hebben en dat ik me mogelijk met andere medicatie beter voel?

Afbouwen vind ik ook spannend omdat ik ook bang ben helemaal terug te vallen. Mogelijk is dit met andere medicatie op te vangen?

Antwoord

Beste B.,

De soort angsten die je hebt laten zich moeilijk controleren – en het is maar helemaal de vraag of andere medicaties meer zouden doen.

Mijn ervaring is in ieder geval dat gebruik van antidepressiva beter vermeden kan worden. Mensen met angst hebben de neiging hier heel sterk op te reageren met niet zelden een verergering van het beeld en enorme problemen als men probeert af te bouwen.

Mijn advies zou zijn om naast de medicatie veel meer te gaan inzetten op niet-farmacologische strategieën zoals mindfulness, voeding, beweging, lichaamsgericht werken en aandacht voor de existentiële componenten van de angst, alsmede exposure waar mogelijk.

Zou dat kunnen?

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 14 november 2022

Gerelateerd

Meer over

angst
Angst en Dwang
Medicatie
Quetiapine

Lees ook