Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik heb last van angst en wil mij richten op herstel, wat raadt u aan?

Vraag

Beste Jim,

Ik zou graag willen stoppen met mijn medicatie, echter geeft mijn behandelaar geen duidelijkheid over hoelang ik mijn medicatie moet slikken.

Ik slik al een tijd aripiprazol, en sinds kort ook pregabaline. Ik neem dit vanwege angst. Het voelt als een pleister op de wond, zonder dat de wond echt verzorgd wordt.

Ik heb gesprekken met een SPV’er, maar het gaat niet over wat er voorgevallen is in mijn leven waardoor ik angstig ben. Ik zou dat graag willen aanpakken en kijken of ik kan stoppen met de medicatie.

Wat raadt u aan en hoe kan ik mij richten op herstel?

 

Antwoord

Beste M.,

Dank voor je bericht!

Mijn vraag zou zijn: ben je wel eens behandeld met psychotherapie of een vorm daarvan? Bijvoorbeeld EMDR of een andere vorm van traumagerichte therapie? Zou je dat willen?

De vraag is verder hoe je huidige behandelaar dit ziet?

Is het niet het beste om de vragen die je hier stelt aan hem/haar voor te leggen? Als het goed is, is jullie behandeling gebaseerd op ‘samen beslissen’, waarin jij natuurlijk een belangrijke richtinggevende rol hebt!

Dus kun je niet met hem/haar de vraag bespreken van (i) psychotherapie voor de angst/trauma en (ii) stoppen met pregabaline?

Soms kun je juist een goed gesprek krijgen met je behandelaar als je hem/haar eerlijk vertelt over wat je van de behandeling vindt en welke vragen je hierover hebt….

Zou dat kunnen?

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 14 augustus 2020

Gerelateerd

Meer over

angst
Hulp & Herstel

Lees ook