Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Angststoornis / depri?

Vraag

Ik heb een vraag: ik slik sinds 3 dagen citalopram 10 Mg. Ik ben enorm angstig dat dit gevoel nooit over gaat, ik heb sinds kort ook dwang gedachtes, zo enorm.

Bang dat ik mezelf iets aan doe.. nog noooooit gehad?! Vind het zo eng moet ik me zorgen maken of heeft dit echt te maken door mijn angststoornis. Ik wil namelijk van het leven genieten maar nu voelt mijn lichaam zo leeg. Ik heb al keer eerder citalopram gebruikt en het werkte heel erg goed.

Ik hoop dat u mij een beetje tot rust kan brengen.

Antwoord

Bij de behandeling van angst- en dwangklachten met antidepressiva kan het voorkomen dat in het begin de klachten juist iets toenemen. Vooral bij de zogenaamde ssri’s (serotinine heropname remmers) zoals citalopram is dit een bekend verschijnsel. Daar moet je dus even doorheen.

Het duurt altijd enkele weken voordat het positieve effect voelbaar wordt.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 25
Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

angst
Bijwerkingen

Lees ook