Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is antipsychotica aan te bevelen bij trauma en een ontregeld zenuwstelsel?

Vraag

Beste Jim,

Ik ben gestart met traumatherapie bij een lichaamsgericht therapeut. Maar omdat het tussen de sessies door moeilijk is, adviseerde de therapeut om met hulp van een psychiater te kijken naar medicatie. Deze noemt de optie om te verkennen wat een lage dosis antipsychotica doet. Niet omdat ik psychotische verschijnselen heb, maar snel kan vastdraaien in mijn denken. Het gaat om aripiprazol of quetiapine.

Als ik over deze medicatie lees, ook al zou je maar een hele lage dosis nemen, dan word ik daar niet vrolijk van. Ik voel mij zeer terughoudend maar wil ook wel alles doen om te kunnen profiteren van traumabehandeling en verder herstellen.

Ben je bekend met het inzetten van deze vormen van medicatie voor een, wat ik noem, ontregeld zenuwstelsel door trauma?

Is mijn voorzichtigheid voorstelbaar of hoe kun je dit verder zelf onderzoeken?

Zijn er andere alternatieve richtingen waar je op grond van dit verhaal aan denkt?

Bij voorbaat hartelijk dank.

Antwoord

Hey T.,

Ik begrijp zeker je zorgen over het gebruik van medicatie, vooral als het gaat om antipsychotica zoals aripiprazol en quetiapine. Het is bekend dat medicijnen bijwerkingen kunnen hebben en het is altijd een persoonlijke afweging of de voordelen opwegen tegen de potentiële nadelen.

Hoewel antipsychotica in eerste instantie zijn ontwikkeld voor de behandeling van psychotische stoornissen, worden ze ook voor andere doeleinden gebruikt. Ze kunnen bijvoorbeeld worden voorgeschreven voor stemmingsstoornissen, bipolaire stoornissen, ticstoornissen en in sommige gevallen voor symptomen van angst of slapeloosheid. De gedachte hierachter is dat deze medicijnen een regulerend effect kunnen hebben op bepaalde neurotransmitters in de hersenen. Een lagere dosis wordt vaak voorgeschreven voor deze ‘off-label’ doeleinden dan voor psychotische stoornissen. Is dit wetenschappelijk? Niet echt: het is, zoals zoveel in de psychiatrie, een speurtocht van trial-and-error om te kijken of deze moleculen ‘iets’ doen. Soms doen ze iets in de off-label situatie, meestal niet veel.

Je voorzichtigheid is absoluut begrijpelijk. Elke beslissing om medicatie te nemen moet goed overwogen worden, vooral gezien de mogelijke bijwerkingen. Het is belangrijk om met je behandelend psychiater in gesprek te blijven over je zorgen en vragen. Zij kunnen je meer context geven over de reden van het voorschrijven en je meer informatie geven over de verwachte voordelen en mogelijke risico’s.

Als je meer wilt weten over de medicatie kun je wetenschappelijke literatuur of betrouwbare gezondheidswebsites raadplegen. Ook kun je patiëntenverenigingen of forums raadplegen waar ervaringen van anderen worden gedeeld.

Er zijn altijd alternatieve behandelingen of benaderingen die je kunt overwegen. Sommige mensen vinden baat bij mindfulness, meditatie, yoga of andere lichaamsgerichte therapieën om hun zenuwstelsel te reguleren. Anderen kunnen baat hebben bij cognitieve gedragstherapie, EMDR of andere vormen van psychotherapie. Er zijn ook voedingssupplementen en kruiden die in sommige culturen worden gebruikt om het zenuwstelsel te ondersteunen, hoewel de effectiviteit en veiligheid van deze middelen varieert. Het is essentieel om altijd te overleggen met een professional voordat je een alternatieve behandeling start.

Tot slot, het is jouw lichaam en jouw gezondheid, en je hebt het recht om te beslissen wat het beste voor je voelt. Als je onzeker bent over een behandeling, overweeg dan om een second opinion te vragen bij een andere professional. Het is ook waardevol om te onthouden dat een therapeutische relatie gebaseerd moet zijn op vertrouwen en open communicatie. Bespreek je zorgen en twijfels openlijk met je therapeut en psychiater, zodat je samen tot de beste beslissing kunt komen!

Hope this helps,

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 24 oktober 2023

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie
Trauma
zenuwstelsel

Lees ook