Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe ga ik gevecht tegen depressie winnen?

Vraag

Beste Jim,

Al jaren leid ik aan depressies. Sinds ik in de overgang kwam 3,5 jaar geleden weer in alle hevigheid. Ook op het werk is veel veranderd. En ik heb een man die vanwege een hersenbloeding thuis zit.

Ik ben al in behandeling maar momenteel ben ik zo passief. Niet vooruit te branden. Vooral de gewone dagelijkse klusjes. Thee zetten is me nog teveel laat staan stofzuigen.. Wat wel lukt zijn afspraken buitenshuis zoals mijn werk of de repetitie met de band of een uitje met een vriendin. Wat maar weer bevestigd hoe gemakzuchtig en lui ik ben.

Hoe ga ik dit gevecht winnen?

Antwoord

Beste A,

Depressie kun je benaderen vanuit een medisch (een stoornis waarvoor therapie nodig is) of een zingevingsperspectief (wat is de zin van mijn leven eigenlijk).

Beide perspectieven hebben waarde – maar de zaak vanuit alleen het medische benaderen is niet erg succesvol.

Kortom, waar ben in je in het proces van, gegeven alle wat speelt, er achter komen wat van waarde is, en wat doelen zijn die jouw leven zin geven? Waar schuilt in ogenschijnlijke ellende toch een perspectief dat houvast biedt? Zijn je huidige doelen cq verwachtingen realistisch en/of sta je er nog achter? Moet je depressieve gevoelens altijd bevechten of kun je soms ook leren accepteren?

Kortom – het is een kwestie van benadering naast de kale constatering dat er depressie is.

Hope this helps…

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

depressie
Naasten

Lees ook