Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ben ik borderline en/of antisociaal?

Vraag

Beste Jim,

Ik zou graag een advies van je horen mbt tot een eventuele second opinie

Ik heb in augustus de diagnoses borderline en ASPS gekregen en ik heb een aantal kenmerken van andere stoornissen zo als schizotypisch/schizoide/NAO type passief agressief.

Nu zit het zo…ik heb vorig jaar bij de dokter aangeklopt omdat ik gewoon veel stress en angst gevoelens had door van allerlei relatie problemen die me te veel zijn geworden. Maar ik kon op dat moment niet verklaren waar t van kwam en wat ik voelde . Vervolgens medicijnen gekregen. je kent het wel anti depresiva en benzo’s. Voor de persoonlijkheids stoornissen heb ik natuurlijk vragen moeten beantwoorden tijdens het diagnostisch interview maar ik slikte en slik nog steeds trouwens veel medicatie.
Ik ben bang dat ik op veel te veel vragen te makkelijk ja heb gezegd zonder er over na te denken.

Al met al denk ik dat er een verkeerd beeld van mij is en denk ik dat ik een periode behoorlijk in de war ben geweest en door m’n afgevlakte gevoel m’n eigen ziekheidswanen want ik geloofde op den duur dat vrienden de video gesprekken opnamen en m’n broer een bandrecorder had aangeschaft om geluidsopnames te maken om me op te kunnen laten sluiten. Ik verwaarloosde mezelf heb gezegd dat ik t liefst op me eigen ben maar dat ging bij mij over op dat moment en ’t laatste jaar en niet over m’n hele leven gerekend.Toen was ik nooit alleen sterker nog k was nooit thuis vond t vreselijk om alleen te zijn.

Oja voor ik t vergeet ik heb geen vaste behandelaars gehad binnen de ggz… kreeg de een na de ander en ja die namen over wat de ander genoteerd had. Daar was ik best gefrustreerd over en gaf hun de schuld dus ik zal ook nog wel een vijandig beeld na ze toe getoond hebben.

Tot nu toe dus medicatie na medicatie geen enkele behandeling werd er gestart en na bijna een 4 maanden na t laatste contact met hun door weer een ander iemand zijn er diagnoses gesteld. Geen enkele contact met een ander geweest behalve met mijzelf

Antwoord

Beste Appeltje,

GGZ gebruiken heeft alleen zin als je iemand treft voor langere tijd met wie je een relatie kunt aangaan, en die niet vaart op diagnostische labels, die vaak meer verwarring zaaien dan dat ze helderheid scheppen, zoals ook bij jou.

Mijn advies: vooral geen second opinion doen voor nog meer “wijsheid” van wat een ander over jou denkt.

Ik zou, als ik jou was, vooral eerst mezelf de volgende vragen stellen:

1. Wat is er eigenlijk aan de hand – wat is mijn kwetsbaarheid en wat is mijn kracht? Vraag vooral ook de mensen die je kennen hierover!
2. Wat zijn eigenlijk mijn doelen in het leven? Wat is voor mij een zinvol bestaan?
3. Wat heb ik nodig om dat te bereiken?

IK sluit uit je verhaal niet uit dat je een lichte mate van psychose– en stemmingsgevoeligheid hebt – dit kun je wellicht onder de kwetsbaarheden scharen – het vraagt in ieder geval reflectie over hoe je hier mee om moet gaan. Bijvoorbeeld regelmatig leven, voldoende slapen, geen drugs, weinig alcohol, veel bewegen, mensen opzoeken, dat soort dingen.

Succes and let me know!

Beantwoord door: Jim van Os op 10 oktober 2017

Gerelateerd

Meer over

Borderline
Overig

Lees ook