Main content

Vraag

Wat kan ik het beste doen als ik vermoedens heb dat ik manisch depressief ben?

Antwoord

Tja, dat is wel een heel brede vraag. Om te beginnen: waarom heb je dat vermoeden? Heb je last gehad van sterk wisselende stemmingen? Forse depressies waardoor je niet kon functioneren, of manische ontremming waardoor je de controle over jezelf kwijtraakte? Hebben anderen dat misschien gesuggereerd? Komt het in je familie voor?

Als je je afvraagt of je een bipolaire stemmingsstoornis hebt, kun je daar eens wat over lezen om te zien of je je herkent in de beschrijvingen op websites als www.plusminus.nl of www.kenniscentrumbipolaire stoornissen.nl. Je kunt er mee naar de huisarts gaan om je klachten op een rij te zetten. Bij een sterk vermoeden daarop kan die je naar een psychiater verwijzen voor nader onderzoek.

Kortom: het vaststellen van een bipolaire stemmingsstoornis is een zorgvuldige klus. Een kort antwoord volstaat dus niet. Maar dat geldt eigenlijk voor de meeste psychische aandoeningen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 29
Beantwoord door: Ralph Kupka op 6 juni 2019
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

  • Deel deze pagina: