Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Ben ik manisch depressief?

Vraag

Wat kan ik het beste doen als ik vermoedens heb dat ik manisch depressief ben?

Antwoord

Tja, dat is wel een heel brede vraag. Om te beginnen: waarom heb je dat vermoeden? Heb je last gehad van sterk wisselende stemmingen? Forse depressies waardoor je niet kon functioneren, of manische ontremming waardoor je de controle over jezelf kwijtraakte? Hebben anderen dat misschien gesuggereerd? Komt het in je familie voor?

Als je je afvraagt of je een bipolaire stemmingsstoornis hebt, kun je daar eens wat over lezen om te zien of je je herkent in de beschrijvingen op websites als www.plusminus.nl of www.kenniscentrumbipolaire stoornissen.nl. Je kunt er mee naar de huisarts gaan om je klachten op een rij te zetten. Bij een sterk vermoeden daarop kan die je naar een psychiater verwijzen voor nader onderzoek.

Kortom: het vaststellen van een bipolaire stemmingsstoornis is een zorgvuldige klus. Een kort antwoord volstaat dus niet. Maar dat geldt eigenlijk voor de meeste psychische aandoeningen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 29
Beantwoord door: Ralph Kupka op 6 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook