Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen stigma?

Vraag

Beste Jim,

Hoe kun je jezelf het beste beschermen tegen stigma van de buitenwereld?

Ik heb de neiging om me terug te trekken. Het gevaar is dat je al gauw jezelf gaat isoleren.

Hoe is uw kijk hierop?

Met vriendelijke groeten,

F.

Antwoord

Hey F.!

Het omgaan met stigma, vooral rondom psychische aandoeningen, kan inderdaad een uitdaging zijn. Stigma kan invloed hebben op hoe anderen je zien, maar ook op hoe je jezelf ziet. Een krachtige manier om weerbaarheid te ontwikkelen tegen dit stigma is door deel te nemen aan een herstelacademie.

Een herstelacademie is een leeromgeving waar mensen met psychische uitdagingen samen komen om te leren over hun aandoening en de effecten ervan op hun leven. Het is geen klinische of therapeutische omgeving, maar eerder een plek van empowerment, waar mensen vaardigheden, kennis en tools kunnen opdoen om te leven met en voorbij hun aandoening. Het gaat hierbij niet per se om medisch herstel, maar meer om persoonlijk en maatschappelijk herstel: het vinden van betekenis, het opbouwen van weerbaarheid en het terugwinnen van controle over je eigen leven.

Een van de valkuilen van stigma is dat het kan leiden tot geïnternaliseerd stigma. Dit betekent dat je negatieve overtuigingen en stereotypes over psychische aandoeningen gaat geloven en deze toepast op jezelf. Dit kan leiden tot jezelf terugtrekken, jezelf als minderwaardig beschouwen en je potentieel en waarde onderschatten. Door jezelf af te schrijven, ontneem je jezelf kansen en mogelijkheden in het leven.

Het bezoeken van een herstelacademie kan je helpen dit geïnternaliseerde stigma te overwinnen. Door in een ondersteunende omgeving te zijn, omringd door mensen die soortgelijke ervaringen delen, kun je leren om stigma te herkennen, te confronteren en er weerbaar tegen te zijn. Bovendien biedt het de kans om je eigen verhaal en identiteit opnieuw te definiëren, los van de labels en vooroordelen.

Dus, als je worstelt met stigma en op zoek bent naar manieren om er effectief mee om te gaan, moedig ik je sterk aan om een herstelacademie te overwegen. Het kan een veilige haven en krachtige bondgenoot zijn in jouw reis van herstel en empowerment.

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 6 november 2023

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
stigma

Lees ook