Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik functioneren als er sprake is van stigmatisering uit mijn omgeving?

Vraag

Hoe kan ik gezond functioneren als vrijwel iedereen zich toxisch gedraagt ten aanzien van mij, sinds ik een psychose heb gehad?

Antwoord

Beste J.,

Dank voor je vraag – heel belangrijk!

Ten eerste is het belangrijk dat je bij jezelf blijft en je eigen waarde – dat voorkomt dat je het stigma gaat internaliseren (overnemen) zodat je jezelf negatief gaat beoordelen.

Ten tweede is het belangrijk om een plek te vinden als een herstelacademie waar je samen verbinding kunt vinden, en zo weerbaar kunt worden tegen het stigma.

Ten derde is het belangrijk om geen negatieve gevoelens te ontwikkelen tegen de mensen die stigmatiseren – ze bedoelen het meestal goed maar ze dwalen in wat ze denken te weten over psychosegevoeligheid. Het is dus belangrijk om mensen te kunnen vergeven en geen energie weg te laten lekken aan negatieve emoties.

Ik weet, niet makkelijk, maar wel een goede strategie op de langere termijn….

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 10 april 2021

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook