Main content

Vraag

Hoe kan ik gezond functioneren als vrijwel iedereen zich toxisch gedraagt ten aanzien van mij, sinds ik een psychose heb gehad?

Antwoord

Beste J.,

Dank voor je vraag - heel belangrijk!

Ten eerste is het belangrijk dat je bij jezelf blijft en je eigen waarde - dat voorkomt dat je het stigma gaat internaliseren (overnemen) zodat je jezelf negatief gaat beoordelen.

Ten tweede is het belangrijk om een plek te vinden als een herstelacademie waar je samen verbinding kunt vinden, en zo weerbaar kunt worden tegen het stigma.

Ten derde is het belangrijk om geen negatieve gevoelens te ontwikkelen tegen de mensen die stigmatiseren - ze bedoelen het meestal goed maar ze dwalen in wat ze denken te weten over psychosegevoeligheid. Het is dus belangrijk om mensen te kunnen vergeven en geen energie weg te laten lekken aan negatieve emoties.

Ik weet, niet makkelijk, maar wel een goede strategie op de langere termijn....

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 10 april 2021
  • Deel deze pagina: