Main content

Vraag

Goedenavond,

Mijn partner had eigenlijk een vraag over mij. (Ik ben bipolaire met psychoses voor de duidelijkheid)

Zijn vraag is: Bestaat het ook dat er een acute, korte psychose bestaat? Want ik ben wel eens boos of geïrriteerd en dan draai ik door zoals hij zegt en dat is dan heel heftig!

Ik hoop dat u het een beetje begrijpt hoe ik het omschrijf.

Dank u wel

Antwoord

Ja het is soms zo dat mensen heel kort acuut psychotisch zijn - bijvoorbeeld een dag of twee dagen. En dat het daarna weer weg is of in ieder geval weer managebaar.

Hoe kan dat?

Vaak betreft het een vorm van psychose die samenhangt met heftige gevoelens, vooral angst, somberheid en boosheid.

Als je heel angstig of somber/boos bent, kan de wereld er heel bedreigend uit gaan zien, zodanig soms dat mensen compleet psychotisch worden zodat het omslaat in bijvoorbeeld paranoia en allerlei betrekkingsideeën.

Als de emoties weer gaan liggen gaat de psychose ook weer weg.

Komt natuurlijk vooral voor bij mensen die psychosegevoelig zijn, maar het kan iedereen overkomen, hoewel er grote verschillen bestaan in intensiteit, frequentie en mate van invloed op het gedrag.

Dus: soms kun je de psychose het beste proberen te beïnvloeden via de emoties. Als je weet wat de emoties triggert, kun je ook de psychose voorkomen .

Hope this helps.

Beantwoord door: Jim van Os op 15 maart 2018
Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube of Wiki.

Via deze link vind je een overzicht van Jim zijn antwoorden in de kennisbank van PsychoseNet.

Jim van Os is auteur van de volgende boeken:

Wist je dat Jim van Os regelmatig nieuwe podcasts, mini-college's en blogs plaatst?

  • Deel deze pagina: