Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Bewuste uitputting van mijn lichaam

Vraag

Ik ben ontzettend moe door jarenlang bijna niet geslapen te hebben en door bewuste uitputting van mijn lichaam.
Ik wil graag een studie gaan doen maar dat kost heel veel energie. Ik wil het daarom in deeltijd gaan doen. Maar daarnaast wil ik heel erg bij gaan slapen. Dus bijv ’s ochtends werken en ’s middags slapen en ’s nachts ook uiteraard. Dit heb ik eerder gedaan, op een zendingspost in Afrika waar ik tot rust kon komen. Toen sliep ik ’s ochtends 3 uur, ’s middags ook en ’s nachts. Dat ging prima en gaf me nieuwe energie.

Maar ik heb nu 2,5 jaar geleden een psychose gehad door 30 tabletten van 20 mg cortisol in te nemen. En daar ben ik weer heel bang voor, voor een psychose. Maar als je per dag 6 tot 8 mg clonazepam inneemt is dat risico er toch niet. Dit deed ik toendertijd in Afrika ook en dat hielp heel erg goed.

De maximumdosering van clonazepam is 20 mg per dag. Betekent dit dat je (in heel extreme gevallen van onrust) bij deze dosis geen psychose kan krijgen? Zoveel ben ik trouwens niet van plan om in te nemen maar ik stel deze vraag voorzichtigheidshalve.

Ik ben trouwens niet psychose gevoelig van aard. Het kwam puur door die enorme hoeveelheid cortisol dat ik het kreeg.
Maar ik ben door alles wel heel voorzichtig geworden nu.

Antwoord

Ik kan niet precies beoordelen hoe de risico’s op psychose in jouw geval liggen. Maar in het algemeen kan ik zeggen dat clonazepam (een benzodiazepine en vooral gebruikt tegen epilepsie) niet beschermt tegen psychose, het risico met zich meebrengt van gewenning en afhankelijkheid, en 20 mg per dag alleen bij epilepsie wordt gebruikt.

Afblijven dus, voor je het weet ben je er aan verslaafd. Slapen moet je in de nacht en nooit overdag, zeker niet als je moe bent en slecht slaapt. Cortisol kan een psychose veroorzaken, wat dat voor jou betekent zonder cortisol kan ik niet beoordelen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 30
Beantwoord door: Ralph Kupka op 2 december 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook