Main content

Vraag

Beste Jim,

Mijn vriendin is momenteel onder behandeling bij een psycholoog en psychiater. Tijdens het eerste intakegesprek hebben ze de diagnose ‘ADD‘ gesteld. Dit is op basis van een klein uur praten vastgesteld.

De behandelaars hebben meteen dexamfetamine voorgeschreven. Dit dus allemaal op basis van één gesprek van een uur.

Is dit een normale gang van zaken?

Met vriendelijke groet,

S.

Antwoord

Beste S.,

Dank voor je vraag. Een paar dingen:

  1. Diagnosen in de psychiatrie/psychologie worden niet gesteld op basis van formele testen of onderzoeken, zoals je dat doet bij suikerziekte, hartinfarct of kanker. Er wordt wel veel beweerd door psychiaters en psychologen dat er allerlei 'onderzoek' is zoals vragenlijsten en (neuro)psychologisch onderzoek, dat dingen kan objectiveren, maar in werkelijkheid draagt dat weinig bij. De diagnose wordt daarom in essentie gesteld op basis van het verhaal en het uitvragen van specifieke symptomen.
  2. Als iemand heel veel last heeft van ADD en het ligt er heel dik bovenop, dan kun je dit vaststellen in een uur. En als het heel erg is en heel duidelijk kun je eventueel medicatie voorschrijven.
  3. Het probleem echter is dat diagnosen als ADD vrij vaag zijn en en dat de grens tussen normaal en abnormaal niet makkelijk is vast te stellen. Ook maakt de context sterk uit - vaak is het probleem een slechte werkomgeving of slecht onderwijs, en niet de persoon zelf. Dus tenzij iemand een hele duidelijke en heftige vorm heeft, blijft het moeilijk vast te stellen of er nou echt een probleem is of niet.
  4. Dus dan de volgende stap: het voorschrijven van medicatie op basis van de diagnose ADD is tricky business. Je bent zelden echt zeker van wat je doet.

Met andere woorden: je bent terecht wantrouwig. Bij volwassenen ADD constateren en dan meteen dexamfetamine voorschrijven is tricky business.

Een test: als er meteen een dramatisch positief effect is van de medicatie, kan dat iets betekenen. Maar er is ook vaak een placebo-effect.

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 13 maart 2021
  • Deel deze pagina: