Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan een bipolaire stoornis samengaan met dissociatie?

Vraag

Ik heb een bipolaire stoornis type II. Mijn stemming is weer minder aan het worden en waarschijnlijk moet ik met een antidepressivum beginnen. Ik wil eigenlijk zo lang mogelijk wachten met het nemen van antidepressiva.

Ook heb ik last van dissociatie. Kan mijn stemming hier ook minder door zijn?

Kan een bipolaire stoornis samengaan met dissociatie?

Antwoord

Hey P.,

Je maakt een lastige periode door met je bipolaire stoornis type II. Het is begrijpelijk dat je voorzichtig bent met het starten van antidepressiva, zeker als je ook last hebt van dissociatie.

Bipolaire stoornis en dissociatie kunnen zeker samengaan. Dissociatie kan soms een reactie zijn op intense stress of emoties, wat vaak voorkomt bij mensen met een bipolaire stoornis. Het is mogelijk dat de dissociatie die je ervaart, bijdraagt aan je stemmingsveranderingen. Dissociatie kan ervoor zorgen dat je je losgekoppeld voelt van jezelf of je omgeving, wat je stemming zeker kan beïnvloeden. Het is ook mogelijk dat er trauma’s zitten onder je stemmingsgevoeligheid en dat trauma de dissociatie veroorzaakt.

Voordat je begint met antidepressiva, is het belangrijk om goed te overwegen hoe deze je stemming en mogelijk je dissociatieve symptomen kunnen beïnvloeden. Antidepressiva kunnen soms manische episodes triggeren bij mensen met een bipolaire stoornis, dus het is cruciaal dat dit zorgvuldig wordt beheerd, meestal met een stemmingsstabilisator samen met de antidepressiva.

Als je liever wacht met het starten van antidepressiva, zou je kunnen overwegen om andere ondersteuningsvormen te verkennen die kunnen helpen bij zowel de bipolaire symptomen als de dissociatie. Dit kunnen zijn therapieën zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) of dialectische gedragstherapie (DGT) – deze kunnen nuttig zijn om beter om te gaan met zowel stemmingswisselingen als dissociatieve ervaringen. Ook kan traumatherapie helpen als er sprake is van trauma’s in het verleden. Ook kunnen mindfulness en meditatie helpen om meer verbonden te blijven met het huidige moment, wat nuttig kan zijn tegen dissociatie.

Het is belangrijk dat je deze opties bespreekt met je behandelaar of psychiater. Zij kunnen je helpen een behandelplan op te stellen dat rekening houdt met al je symptomen en zorgen.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 18 april 2024

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
dissociatie

Lees ook