Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Pien

Pien is nu 24 jaar bij een GGZ instelling met psychosegevoeligheid. Zij heeft ervaring met het opgroeien met een ouder met  psychiatrische klachten, emotionele verwaarlozing en trauma door buitenlandse opnames.

Pien heeft net een zesde, pittige psychose ervaren.

Als je lichaam herinnert wat je bent vergeten – onbewuste herinneringen / dissociatie

Pien - Als je lichaam herinnert wat je zelf bent vergeten

Pien merkt dat bepaalde herinneringen in het onderbewuste blijven. Ze onderzoekt de mogelijkheid als je lichaam herinnert dat het bepaalde herinneringen heeft opgeslagen, waarvan haar bewuste geen weet heeft. Ook wel somatisch geheugen of somatische trauma genoemd.

Door een bepaalde lichamelijke behandeling of aanraking geëmotioneerd raken. In het werk van iedereen die met aanraking werkt: lichaamswerkers, fysiotherapeuten, Osteopaten, masseurs. Het is een fenomeen wat er vanzelfsprekend bij hoort.

Toch merk ik dat het brein nog steeds wordt gescheiden van het lichaam en dat men vaak vindt dat het brein alle verdere reacties in het lichaam als een soort alleenheerser bepaalt. Laten we de boel eens omdraaien: stel nu dat het lichaam bepaalt welke reacties er zijn? Dat er în het lichaam, de spieren en weefsels herinnering zijn opgeslagen, waar we niet bewust van zijn?

Tijdens mijn psychoses zijn er dingen gebeurd met mijn lichaam…

waar ik geen controle over had en waarvan ik schrok toen ik het later hoorde. Een groot deel van mijn geheugen was (en is) uitgeschakeld. Ik ervoer zoveel angst na de psychoses dat ik me vaak afvroeg of het geen PTSS was. Omdat ik niet voldeed aan de criteria: flashbacks, nachtmerries, herbelevingen, kwam ik er niet mee verder.

EMDR had geen effect

Ik liep door met de grootst mogelijke angst en spanning, dag in dag uit. Het was een lijdensweg, en niemand wist er raad mee.

De angsten zakten na een bepaalde tijd, ik kreeg een relatie en wat meer dagactiviteit. De spanning bleef soms sluimeren. Als ik terug kijk echter bleef het vreemd, dat EMDR nauwelijks effect had, de meesten hebben hier toch wel baat bij?

Toen dacht ik: “Nee Wacht eens even!”

Heel veel mensen hebben hier juist géén baat bij”. De mensen die zich niet kúnnen herinneren! Om deel te kunnen nemen aan EMDR worden bepaalde pijnlijke of traumatische herinneringen teruggehaald. Door een visueel of auditieve techniek wordt het brein gestimuleerd. De informatie gekoppeld aan de emotie, wordt anders gerangschikt in het brein zodat de scherpe randen eraf gaan. Het trauma is niet weg, maar de emoties omtrent kunnen verzachten.

Maar nu…

Ik heb geen bakken vol aan traumatische herinneringen

in ieder geval geen bewuste herinneringen. In mijn jeugd zijn die er ook heus geweest, en die hebben ook zeker impact op me gehad. En toch, ik kan ze moeilijk terughalen. Niet genoeg trauma wellicht? Tijdens mijn psychoses heb ik opnames ervaren in het buitenland, waar de omstandigheden niet altijd even goed zijn voor het opvangen van mensen in psychose. Ik herinner mij delen.

Mijn lichaam herinnert denk ik meer dan dat ik mij herinner

EMDR is herinnering gebaseerd. Destijds was mijn lichaam in flight or fight modus toen ik hieraan deelnam. De traumatische herinneringen die er wel waren kon ik niet bewust terughalen. Ze zaten vast in het somatisch geheugen, mijn organen, mijn spieren, mijn pezen. Deze hadden een heel ander verhaal te vertellen dan wat mijn brein kon reproduceren.

De spanningen in mijn lichaam, hebben, hoewel er een fysiek component is geconstateerd, bijgedragen aan spierspanning in nek en kaak

Deze spanningen hebben vervolgens weer bijgedragen aan het ontstaan van oorsuizen, slapeloze nachten en vermoeidheidsklachten.

Voor mensen die gaten in het geheugen hebben (door bv dissociatie of psychoses), trauma hebben ervaren in de (vroeg)kinderlijke jeugd, voor deze mensen, zouden lichaamsgerichte traumabehandeling eventueel in combinatie met een cognitief gebaseerd therapie positieve resultaten kunnen opleveren.

Het ook zou mooi zijn als cognitief gebaseerde therapieën niet meer als superieur worden beschouwd

Het is mijns inziens een samenwerking van het hele lichaam die tot herstel kan leiden. Het beeld van lichaamswerk als een “alternatieve geneeswijze” vind ik onterecht. De verzekeraar wil daarbij ook vaak niet meewerken.

Voorbeelden van lichaamswerk zijn Somatic Experiencing, Haptonomie, bepaalde (holistische-) vormen van massage, Rebalancing. Psychomotorische therapie. Het laatste wordt soms ook aangeboden in GGZ instellingen.

Foto: Comfreak van Pixabay

Reacties

Eén reactie op “Als je lichaam herinnert wat je bent vergeten – onbewuste herinneringen / dissociatie”

  1. Vlinder

    Hoi Pien, ik lees nu pas dit bericht van je. Super herkenbaar!!! Mij heeft BMR dus geholpen. En dan zonder verhaal, herinnering of wat dan ook. Heel basic, wat voor gevoelens angsten je ook hebt, ze hoeven niet ergens door te komen. Maar het belangrijkste nog: ze hebben geen functie (meer) dus mag je ze loslaten. Mooi opgemerkt van je dat het hoofd soms losstaat van je lichaam, en toch functioneren ze samen. Heel intrigerend vind ik dat, maar ook complex. Daarom zijn behandelingen ook vaak zo complex dat het, mijn inziens, het allemaal alleen maar ingewikkelder wordt. Toen ik met BMR begon was ik echt ten einde raad, en totaal op het randje van waanzin doordat onze dochter totaal vastliep op school. Ze had zulk extreem gedrag doordat ze supergestrest was en extreem overprikkeld, en thuis echt onhandelbaar doordat ze op school zichzelf onzichtbaar maakte. Ik raakte daardoor in de war, gestrest en totaal machteloos hoe met dit om te gaan. Toen realiseerde ik me; ik kan haar gedrag niet 1 2 3 veranderen, maar wél hoe ik er mee om kan gaan. Echt waanzinnig hoe het mij geholpen heeft!! Give it a try!!

    Liefs vlinder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *