Main content

Naast de reguliere behandelmethoden, zijn er diverse alternatieve mogelijkheden ter aanvulling van je therapie. Mindfulness bijvoorbeeld, of de Yucelmethode.

Mindfulness

Mindfulness kan worden gebruikt als je stress ervaart omdat je niet op kan tegen ervaringen (stemmen, wantrouwen, depressie, uitzichtloosheid) of situaties. Mindfulness, of aandachttraining, is het tegenovergestelde van leven op de automatische piloot. Je komt dichterbij je gevoel, zonder erover te oordelen of er direct gevolg aan te geven. Je aanvaardt de situatie zoals deze is en creëert zo ruimte om problemen van een andere kant te bekijken. Door dit proces te trainen, leef je intenser en je kunt je tegelijkertijd makkelijker ontspannen. Mindfulness kan een onderdeel zijn van Acceptance and Commitment Therapy.

Een training bestaat uit ongeveer 8 groepsbijeenkomsten met oefeningen en huiswerk tussen de sessies.

Open dialogue

Open dialogue is een Finse behandelmethode die bij psychose een goed resultaat kan geven. Het wordt vooral gebruikt in crisissituaties en kan voorkomen dat mensen moeten worden opgenomen, met alle (traumatische) gevolgen vandien. Voor veel mensen met psychose is het vanzelfsprekend om zelf in de waanbeelden op te gaan of met de stemmen te praten, maar het is een raar idee dat een ander dit gaat doen. Bij open dialogue wordt iedereen die belangrijk is voor de persoon die een psychose heeft bij de behandeling betrokken. Ze komen vijf tot tien keer bij elkaar. Meestal voelt de persoon met psychosegevoeligheid zich heel serieus genomen, de behandelaar benadert de waandenkbeelden en de stemmen immers ook als een (psychologische) realiteit. Alle betrokkenen uit de omgeving kunnen gezamenlijk helpen puzzelstukjes te leggen om de oorzaak van de psychose te achterhalen.

Yucelmethode

Bij de Yucelmethode bouw je met gekleurde blokken een opstelling die je levenssituatie weergeeft. Je benoemt je problemen (je draaglast) en de ondersteuning die je daarbij krijgt (je draagkracht) in je eigen woorden en zet ze door middel van de blokken heel tastbaar neer op tafel. Zo worden je problemen en de behoefte aan steun duidelijk zichtbaar en makkelijker bespreekbaar. Deze methode werkt ook heel goed bij mensen die niet zo makkelijk praten of die minder talig zijn.


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek ‘De DSM-5 Voorbij‘ uit, in 2016 het boek ‘Goede GGZ!‘ (samen met Philippe Delespaul e.a.) en in 2021 het boek ‘We Zijn God Niet‘ (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie:

Yucelmethode.nl – Pagina met uitgebreide informatie over de Yucelmethode
ACT in actie – Website met veel informatie over ACT.
Werkgroepcheiron.nl – informatie over alternatieve en complementaire geneeswijzen in en om de psychiatrie
Collectie van meer goede bronnen en websites over Open Dialogue

Meer informatie over behandeling:

  • Deel deze pagina: