Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

In levende lijve van Nelleke Nicolai laat zien wat het lichaam van een patiënt de psychotherapeut in klinische situaties kan vertellen.

Auteur:

Nelleke Nicolai

Uitgever:

Bohn Stafleu van Loghum

Verschijningsdatum:

juli 2020

In levende lijve – het lichaam in de psychotherapie – Nelleke Nicolai

In levende lijve van Nelleke Nicolai laat zien wat het lichaam van een patiënt de psychotherapeut in klinische situaties kan vertellen. Het helpt om lichaamstaal te leren zien en te interpreteren, om beter te begrijpen wat patiënten je vertellen.

Aan de hand van filosofische, intersubjectieve en neurobiologische theorieën legt het uit waar je op kunt letten, en beschrijft het specifieke lichaamsgerichte interventies.

Het boek is bedoeld voor psychiaters, psychologen en psychotherapeuten, maar is ook geschikt voor andere geïnteresseerden

Het lichaam in psychotherapie begint met een korte inleiding in de gedachten over lichaam en geest in de psychiatrie en de filosofie. Vervolgens behandelt het in verschillende hoofdstukken onder meer de geschiedenis van het lichaam in de psychotherapie, de functie van de beide hersenhelften, de huidgrens en de effecten van sociale aanraking. Daarna volgen hoofdstukken over neuroceptie, interoceptie en ons lichaam in relatie met anderen. De laatste hoofdstukken gaan over de klinische praktijk van het niet-ervaren lichaam, verhalen van patiënten die in verwarring zijn over hun lichaam, en de lichamelijke respons van de psychotherapeut in de somatische resonantie en de tegenoverdracht.


Nelleke Nicolai