Main content

Vraag

Is het mogelijk om zonder medicijnen een bipolaire 1 stoornis onder controle te krijgen?

Antwoord

Het onder controle krijgen van een bipolaire stoornis in een acute fase is best een hele klus gegeven de vaak ernstige klachten en verschijnselen. Uiteindelijk gaat het meestal vanzelf over, maar dat kan maanden duren en ondertussen kan de emotionele en maatschappelijke schade fors zijn. Daarom gebruiken we in de acute fase en enige tijd nadien toch meestal medicatie.

Of je een eenmaal gestabiliseerde bipolaire stoornis zonder medicatie stabiel kunt houden zal per persoon moeten blijken. Bij sommige mensen lukt dat, anderen vallen na enige tijd toch weer terug. Het hangt ook af van wat iemand al heeft doorgemaakt.

Dit moet je altijd zorgvuldig met je behandelaar bespreken en bij de afweging niet over een nacht ijs gaan.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 38
Beantwoord door: Ralph Kupka op 28 november 2019
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

  • Deel deze pagina: