Main content

Vraag

Na ruim vier maanden  4 x 0.5 mg lorazepam gebruikt te hebben (overigens zeer tegen mijn zin), ben ik begonnen met afbouwen met behulp van taperingstrips.

Ik heb vier innamemomenten, te weten voor het slapengaan, halverwege de nacht, in de loop van de ochtend en in de loop van de middag.

De strip voor het slapengaan is bijna klaar. Ik zat erover te denken om de ochtend- en middagstrip tegelijk af te bouwen, of alle drie tegelijk.

Wat is op grond van uw ervaring uw mening hierover?

Opmerkelijk is dat jonge psychiaters vaak niet op de hoogte zijn van taperingstrips en je niet kunnen adviseren.

Antwoord

Beste M.,

Er is volgens mij geen onderzoek waarin het probleem van die innamemomenten wetenschappelijk is onderzocht. Daarom is niet zeker wat het beste is om te doen. Maar praktisch gezien is het waarschijnlijk het makkelijkst en het veiligst om per inname af te bouwen. Dat is ook wat de apotheker, die hierover veel feedback krijgt van gebruikers, adviseert.

Praktisch gezien kun je er waarschijnlijk het beste voor kiezen om bij het afbouwen te beginnen met het innamemoment waarvan je zelf denkt dat voor jou de minste problemen zal opleveren. En om het innamemoment waarvan je verwacht dat voor jou het lastigst zal zijn, tot het laatst te bewaren.

Ik raad je in ieder geval aan om dit met je behandelaar (aan wie je dit antwoord kunt laten lezen) te bespreken, zodat voor jullie allebei duidelijk is wat je gaat doen. En ik raad je aan om het zelfmonitoringformulier dat bij iedere taperingstrip zit in te vullen, omdat je daarmee zowel jezelf als je behandelaar helpt om het afbouwen zo goed mogelijk te laten verlopen.

Wat je verder nog kunt doen is de tips voor afbouwen van medicatie van Prof. Jim van Os rustig doorlezen, dan weet je nog beter wat er allemaal bij verantwoord afbouwen komt kijken en wat je zelf kunt doen.

Ik hoop dat dit antwoord je helpt en dat je op een goede manier en zonder problemen met je lorazepam zult kunnen stoppen. Ik wens je daarbij veel succes.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Peter Groot op 8 juni 2021
  • Deel deze pagina: