Main content

Vraag

Hallo,

Ik slik nu drie weken bupropion en heb meteen last gekregen van hevige angsten. Ik heb oxazepam voorgeschreven gekregen om in te nemen als het echt niet gaat.

Moet ik nog even volhouden?

Met vriendelijke groet,

A.

Antwoord

Beste A.,

Bij de behandeling met antidepressiva 'gaat de kost soms voor de baat uit': eerst een tijdelijke toename van klachten, daarna verbetering.

In het algemeen nemen we 4 tot 6 weken om het effect te beoordelen. Als er dan helemaal geen aanzet tot verbetering is, kan het middel beter worden afgebouwd.

Met vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 11 januari 2022
  • Deel deze pagina: