Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mijn buurvrouw is psychotisch, wat kan ik doen als het escaleert?

Vraag

Goedendag,

Mijn buurvrouw is erg in paniek en vertelt mij gruwelijke verhalen over onder andere incest, verkrachting, schulden en bedreiging.

Ik denk dat ze een psychose heeft want ze drukt mij op het hart met niemand contact op te nemen, anders zal ik ook bedreigd worden. Ik heb haar aangehoord en gezegd dat ik het allemaal heel erg vind.

Er zijn drie kinderen in huis en ook haar ouders zijn gekomen en nog een familielid.

Het is momenteel rustig in het huis maar wat kan ik doen als het uit de hand gaat lopen? Haar moeder vertelde me dat haar dochter weigert medicijnen te nemen.

Ik vind het heel erg voor mijn buurvrouw en de direct betrokkenen.

Antwoord

Beste Buurvrouw,

Dank voor je bericht en je bezorgdheid…

Als het uit de hand loopt en jullie echt geen grip kunnen krijgen op de situatie (met kalmte en medemenselijkheid kun je een aardig eind komen), zal de crisisdienst van de lokale GGZ moeten worden ingeschakeld. Dit kan alleen via de huisarts….

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Jim van Os op 5 december 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook