Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Cannabis en psychose

Vraag

Ik heb in het verleden meerdere psychoses gehad. Regelmatig blow ik met mensen omdat het gezellig is. Echter merk ik heel weinig van het blowen. Terwijl bij vrienden het veel meer werkt. Wel wordt mijn gevoel wat versterkt. Als ik heel blij ben word ik blijer.

Ik slik clozapine.

Ik weet dat blowen psychose kan uitlokken, maar ik merk dus weinig na het roken van een joint. Heb ik ook meer kans op een psychose door blowen als je tijdens het blowen weinig merkt?

Antwoord

Het is waarschijnlijk door de clozapine dat de cannabis minder effect heeft – clozapine houdt dat als het ware “tegen” door de chemische interacties op receptor niveau.

Het betekent dus dat de clozapine “werkt” – in de zin van dat het bij jou doet wat het zou moeten doen.

In die zin is het risico op psychose door de clozapine verminderd ondanks de cannabis.

Of je ondanks door de cannabis nog extra risico loopt is moeilijk te zeggen – het hangt er een beetje van af of er bewijs is dat cannabis bij jou psychose-opwekkende effecten heeft. Heb je in het verleden psychotisch gereageerd op cannabis gebruik? Heb je gemerkt dat cannabis impact heeft op je psychosegevoeligheid? Als dat zo is blijft cannabis gebruik risicovol in jouw geval, ondanks de clozapine.

Het is wel zo dat het risico op psychose door cannabis door de clozapine wordt verminderd – het risico is echter niet nul, denk ik.

Hope this helps!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 25
Beantwoord door: Jim van Os op 3 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol

Lees ook