Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Ervaren mensen die chronisch psychische problemen hebben een depressie anders?

Vraag

Ervaren mensen met psychische problemen, zoals iemand die chronisch psychotisch is, een depressie anders?

Mijn oom heeft veel psychische problemen zoals psychosen en angststoornissen, en heeft een zeer laag IQ. Sinds kort is hij ernstig ziek (beseft gedeeltelijk de ernst ervan) en woont niet meer in zijn eigen vertrouwde woning, maar in een begeleid wonen complex voor mensen met psychische aandoeningen.

Mijn man is van mening dat mensen met psychische aandoeningen niet of minder last kunnen hebben van een depressie. Ik maak me erge zorgen om mijn oom en vraag me af of mijn man hierin gelijk heeft.

Dank voor uw reactie.

Antwoord

Beste A.,

Een depressie is een verzamelbegrip voor allerlei vormen van somberheid, lusteloosheid en verlies van plezier en vitaliteit. Los van de algemene kenmerken daarvan, ervaart iedereen dat op zijn eigen manier. Het is voor iemand met een laag IQ vaak moeilijk uit te leggen. Als je een bijkomende psychische aandoening hebt, zoals een gevoeligheid voor psychose of angsten, zal dat tijdens een depressie waarschijnlijk nog sterker voelbaar zijn.

Als je een laag IQ hebt zul je misschien met andere woorden uiting geven aan je depressieve stemming, of het misschien meer ervaren en uiten in de vorm van lichamelijk ongemak.

Voor iedereen met een depressie geldt: het is troostend als er aandacht voor je is, als er niet allerlei goedbedoelde maar weinig werkzame adviezen worden gegeven, en je lijden serieus genomen wordt. Een optimistische en hoopvolle grondhouding daarbij helpt tegen de vaak besmettelijke gevoelens van machteloosheid die depressie kan oproepen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 13 november 2023

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook