Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Cisordinol: Hoe afbouwen naar optimaal minimum?

Vraag

Ik slik sinds medio 2000 cisordinol en ben al lang niet meer bij een psychiater geweest. Ben nu al 15 jaar stabiel. Laatste psychose na zwangerschap toen. Ik raakte vaak ‘overprikkeld’ zoals ik het noem.

Ik slikte lange tijd 20 mg soms 2 mg meer. Maar ben eens gaan minderen uit nieuwsgierigheid en ben nu al 1 maand niet meer overprikkeld geweest. Normaal 1x per 6 dagen. ( ik heb het bijgehouden sinds januari). Opvallend positief effect. Ik zit nu op 14 mg en heb dus al 3x geminderd in ongeveer 2 maanden.

Hoe nu verder? In welk tempo kan ik het beste op zoek naar het optimale minimum voor mij? En waar moet ik op letten? Wanneer moet ik afremmen of kan ik verder afbouwen?

Ik hoor graag van je. Ik wil niet naar een psychiater irl.

Antwoord

Goed bezig, heel moedig om het experiment te doen.

Ik kan je niet echt behandelen vanuit het online spreekuur, daarvoor weet ik te weinig, is ook juridisch niet echt handig.

Dus mijn algemeen advies zou zijn:

1. Als je al 15 jaar stabiel bent na een zwangerschapspsychose is het maar de vraag of de “overprikkeling” die je nu 1x in de 6 dagen ervaart van dezelfde orde is als het (waarschijnlijk) manisch-psychotische beeld van de zwangerschapspsychose.

Het kan zelfs zo zijn dat de “overprikkeling” gaat over een bijwerking van de cisordinol zoals acathisie.

2. Sowieso is het aan te raden tijdens het minderen veel aandacht te hebben voor voldoende slapen, voldoende sporten, hanteerbare stress en veel structuur en regelmaat.

3. Minderen van antipsychotica is individueel: sommigen kunnen snel, anderen moeten langzaam, weer anderen kunnen niet minderen. In jouw geval zou je kunnen proberen te minderen met 2mg elke 2 maanden. Vind je misschien te langzaam, maar als je al zolang hebt gebruikt moeten je hersenen heel langzaam zich leren aanpassen zonder het medicijn.

4. Vraag iemand een oogje op je te houden – en overleg met in ieder geval de huisarts zodat die op de hoogte is!

Succes in ieder geval!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 44
Beantwoord door: Jim van Os op 15 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen

Lees ook