Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Cisordinol of carbamazepine?

Vraag

Ben heel lang stabiel geweest op carbamazepine en haldol. Ben nu aantal maanden uit laatste psychose gebruik cisordinol en lithium. Bij mijn eerste episode, lang geleden, kreeg ik ook lithium. daar kon ik toen helemaal niet tegen, reden waarom men overschakelde op carbamazepine. Dat vond ik altijd een heel fijn middel, heb het er eerst 10 jaar vervolgens 13 jaar heel goed op gedaan met haldol samen.

Ik voel me nu net een zombie, helemaal leeg in mijn hoofd. Is het een idee om de cisordinol te houden of maar weer over te stappen op carbamazepine?

Bedankt voor je antwoord.

Antwoord

Beste S,

Ervaringen uit eerdere behandelperioden zijn heel belangrijk bij de keuze van de huidige behandeling. Het is mij niet duidelijk waarom voor lithium plus cisordinol is gekozen i.p.v. opnieuw carbamazepine en haloperidol.

Misschien werkte deze combinatie niet meer goed? Of was je er mee gestopt voordat je opnieuw klachten kreeg? In dat geval kan het heel goed opnieuw worden toegepast. Reactie op medicatie is erg verschillend tussen mensen. Vraag dit aan je behandelaar.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook