Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Kan op basis van de citalopramspiegel de dosering bepaald worden?

Vraag

Goedendag,

Ik gebruik sinds 6 maanden citalopram 20 mg vanwege angstklachten. Het geeft me al wat meer vertrouwen maar de klachten zijn nog niet helemaal weg.

Recent is bij mij een citalopramspiegel gemeten om te kijken of de dosering juist is. Nu schijnt de dosering te laag te zijn, deze is namelijk 24 µg/L in plaats van tussen de 50-200 µg/L (wat therapeutisch zou zijn).

Nu vraag ik me af hoe betrouwbaar dit is. Kan je echt op basis van deze getallen zeggen dat je de dosering moet ophogen, bijvoorbeeld naar 30 mg?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Antwoord

Beste E.,

Bloedspiegels zijn betrouwbaar als ze op het juiste tijdstip zijn bepaald, namelijk niet vlak na inname van de medicatie (dan krijg je een te hoge uitslag). Dus bij een te lage uitslag is er inderdaad ruimte om de dosis te verhogen, zeker als er maar een gedeeltelijk effect is.

Overigens valt 30 mg/dag nog ruim binnen de aanbevolen doseringen (20-40 mg/dag).

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 januari 2023

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Medicatie

Lees ook