Main content

Vraag

Goedendag,

Mijn psychiater laat mijn bloed onderzoeken op de juiste dosering van citalopram. Ik ben vorige week geweest om te prikken, maar ik heb nog niks gehoord.

Als ik het probeer te vinden dan lees ik overal dat het geen zin heeft om dit bij citalopram te doen.

Heb ik nu een slechte psychiater of probeert ze me wat wijs te maken?

Groeten,

B.

Antwoord

Beste B.,

Het bepalen van een bloedspiegel van een geneesmiddel is vooral zinvol om te kunnen beoordelen of de spiegel enigszins gelijke tred houdt met wat je zou verwachten bij de gebruikte dosering.

Sommige mensen metaboliseren geneesmiddelen sneller dan gemiddeld, en die hebben dan een hogere dosis nodig dan je zou verwachten.

Met vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 19 april 2022
  • Deel deze pagina: