Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Als ik clozapine ga afbouwen zal de stemmenlast dan toenemen?

Vraag

Hallo,

Sinds ik 18 ben hoor ik stemmen. Ik ben inmiddels 35. In 2016 kreeg ik na een heftige psychose de diagnose paranoïde schizofrenie. Na veel medicatie slik ik nu al bijna 2,5 jaar clozapine. En het gaat goed.

Als ik denk aan mijn diagnose schizofrenie vraag ik mij af en toe af, heb ik dat wel? Dan is mijn antwoord, ja ik heb het soms.

Als ik de clozapine ga afbouwen zal de stemmenlast dan automatisch toenemen?

Is het een diagnose voor het leven? Door de medicatie voel ik mij zo nu en dan ‘genezen’ maar de stemmen zijn nooit 100% weg. Kun je zeggen, door de medicatie ben je 25% schizofreen en zonder de medicatie 100%?

Mensen verklaren mij voor gek als ik zeg wat ik heb. Dus zeg ik niks. En nu kan ik het ook redelijk verbergen, nu de clozapine goed is ingesteld. Maar is er een kans dat het ooit over zal gaan?

Wellicht is er geen antwoord op. Maar toch….

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste L.,

Ga eerst eens lezen over stemmen horen:

www.levenmetstemmen.nl
www.omgaanmetstemmenhoren.nl
www.intervoiceonline.org
www.stichtingweerklank.nl
www.dirkcorstens.com

Ga eens na waardoor je stemmen bent gaan horen – en kijk of je manieren van omgaan met de stemmen kunt ontwikkelen. De meeste mensen horen stemmen omdat ze ergens niet mee konden omgaan.

De diagnose schizofrenie zegt nauwelijks iets, het mag de naam ‘ziekte’ beslist niet hebben. Het kan zijn dat clozapine ’tegen’ de stemmen helpt. Als u dat wilt is dat voor u waarschijnlijk wel plezierig. Als u de clozapine afbouwt moet u dat heel geleidelijk doen. En er is een risico dat u meer gaat voelen en dat u dan weer vaker de stemmen hoort.

De meeste mensen kunnen echter leren omgaan met hun stemmen. Iemand die ik in behandeling heb gehad wegens stemmen horen, en die zelf niets wilde met de stemmen, reageerde niet goed op de gebruikelijke antipsychotica. Toen ik haar clozapine mocht voorschrijven was zij snel de stemmen kwijt. Ze gebruikt nu nog maar 25 mg en de stemmen zijn al 15 jaar weg. Ze durft niet met de clozapine te stoppen.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Dirk Corstens op 28 november 2020

Gerelateerd

Meer over

Clozapine
Psychosegevoeligheid
Stemmen horen

Lees ook