Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Clozapine dilemma

Vraag

Mijn zoon neemt sinds 7 maanden Clozapine, 500 mg, die hij ’s avonds voor het slapen inneemt. Daarvoor zijn 2 andere middelen geprobeerd die niet hielpen.

Hij gaat meestal rond 11 uur naar bed en slaapt dan met gemak 16! uur per nacht. Vooral het ontwaken is zo moeilijk dat hij dat eigenlijk niet alleen kan. De spiegel is niet hoog en niet laag, ergens in het midden. Hij rookt, gebruikt geen drugs, wel af en toe een feestje met matig alcohol.

Hoewel de Clozapine het horen van stemmen heeft verminderd, is het zeker niet zo dat hij er geen last meer van heeft. In de ochtend gaat het meestal beter dan in de middag. Hij is zeer gesloten en wil er met niemand over praten, waardoor naar mijn idee niet aangepakt kan worden wat er onder ligt.

Ik ben bang dat de dosering steeds verder opgehoogd wordt en hij er nooit meer vanaf komt. Tegelijkertijd belet het medicijn hem om in herstel te gaan en activiteiten op te pakken.

Is het eigenlijk wel zinnig er mee door te gaan? Wat is het perspectief?

Antwoord

Een bekend dilemma. Goed om te vragen!

De werkelijke vraag hier is: in hoeverre is er echt geïnvesteerd in proberen met hem aan de praat te raken over de stemmen? Heeft een ervaringsdeskundige op het gebied van stemmen horen contact met hem gehad? Hebben ze geprobeerd via een stemmenhoordersgroep bij een recovery college?

Vaak is de werking van de medicatie afhankelijk van de hoeveelheid psychologische input die men tegelijkertijd organiseert. Alleen medicatie is minder effectief dan medicatie + contact + proberen aan de praat te raken.

Dus de huidige situatie is onbevredigend – meer is nodig. Helaas is het binnen het huidige systeem van GGZ moeilijk om dit soort hulp te organiseren, zoals je gemerkt zult hebben. Maar met hard er aan trekken kun je een eind komen….

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 59
Beantwoord door: Jim van Os op 25 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Clozapine
Stemmen horen

Lees ook