Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heeft clozapine invloed op de REM-slaap?

Vraag

Beste Jim,

Ik slik elke avond clozapine, hierdoor slaap ik best goed en word ik zelden zomaar wakker in de nacht. Ook slaap ik behoorlijk lang.

Heeft clozapine ook invloed op de REM-slaap en op dromen? Droom ik bijvoorbeeld meer door clozapine?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Antwoord

Beste J.,

Dank voor je vraag!

Clozapine, zoals je weet een antipsychoticum, kan inderdaad invloed hebben op de slaap, inclusief de REM-slaap en dromen. REM-slaap, wat staat voor Rapid Eye Movement-slaap, is een van de vijf fasen van de slaapcyclus. Het is de fase waarin de meeste dromen voorkomen. Kenmerkend voor REM-slaap zijn snelle oogbewegingen, een verhoogde hersenactiviteit, een snellere ademhaling, en een tijdelijke spierverlamming (met uitzondering van de oogspieren en de spieren die gebruikt worden voor ademhaling).

Clozapine staat erom bekend de slaapefficiëntie te verbeteren en de totale slaaptijd te verlengen. Wat betreft de REM-slaap, kan clozapine de duur en intensiteit van deze slaapfase beïnvloeden. Dit kan resulteren in een veranderde droomactiviteit. Sommige gebruikers rapporteren intensere of levendigere dromen, terwijl anderen juist een vermindering van droomherinnering ervaren. Deze effecten kunnen variëren per individu – dus wat dat betreft kan ik niet een algemeen antwoord geven.

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 23 november 2023

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie

Lees ook