Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Hoe kom ik in contact met mijn veertienjarige zoon?

Vraag

Hallo Dirk Corstens,

Mijn zoon van bijna 14 heeft laatst verteld dat hij stemmen hoort, maar hij kan de taal niet verstaan. Zijn hart gaat er harder door kloppen. Hij vermijdt hierdoor stilte om ze niet meer te horen door onder andere veel op zijn telefoon te zitten. Dit is niet bevorderlijk voor zijn hoofd omdat hij ernstige migraine heeft. Door die aanvallen komt hij weinig op school.

Nu heeft zijn vader schizofrenie en zit in een ernstige psychose. Deze combinatie maakt dat ik me hier zorgen over maak. Hij wil er ook niet over praten, niet over de stemmen… eigenlijk over niks.

Wat kan ik als moeder nu het beste doen?

Dank u en vriendelijk groet.

Antwoord

Introverte jongens van 14 zijn vaak moeilijk om mee een gesprek aan te gaan – aan ‘zorgen maken’ van zijn moeder heeft hij niets – daar zijn veertienjarigen allergisch voor.

Richt je op dingen samen doen/ondernemen, en dan zo terloops informatie krijgen. Wellicht kan de school hierin iets betekenen: speciale leerkracht, schoolbegeleidingsdienst, inschakelen van een gedragswetenschapper, om in elk geval iets te weten te komen.

Ga in overleg met de school hierover: ‘ik ken mijn zoon onvoldoende, is er iemand die met hem in gesprek kan gaan’? De ‘migraine’ is al reden genoeg om het gesprek aan te gaan.

Beantwoord door: Dirk Corstens op 24 juni 2024

Gerelateerd

Meer over

kind
Stemmen horen

Lees ook