Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

De vader van mijn kind dreigt zijn huis te verliezen door psychose

Vraag

Mijn ex-man en vader van mijn 20-jarige dochter heeft zijn 7e psychose. Hij werd voor de vorige psychoses telkens gedwongen opgenomen en werd toen beter. Nu heeft dit niet gewerkt. Hij werd wel gedwongen opgenomen, maar na twee weken was hij terug thuis. Hij weigert medicatie te nemen. Naast de wanen en de agressie geeft hij ook ontzettend veel geld uit. Hij leeft van een uitkering, dus hij heeft zo al niet veel. We weten nu dat hij al 4 maand de huur niet meer betaald heeft. Hij wil ook niet naar een sociale dienst om daarover met iemand te praten. Hij ‘heeft nu andere prioriteiten’..

We zijn ten einde raad. Kan mijn dochter tijdelijk beheer krijgen over zijn bankrekening? Kunnen we gaan voor een tweede gedwongen opname? (En is dat haalbaar?) Kan men hem verplichten medicatie te nemen tijdens zo’n gedwongen opname? Want zelf wil hij in die psychose blijven nu..

Ik hoop dat u toch een aantal vragen kan beantwoorden, want dit heeft een enorme impact op hem en op ons. Mijn dochter is zelfs afscheid van hem aan het nemen omdat ze ervan overtuigd is dat deze psychose totaal slecht zal aflopen.

Bedankt voor het luisterend oor.

Antwoord

Dit is een vreemde situatie en ik begrijp je zorgen. Fijn dat je zo betrokken bent, in ieder geval….

Mijn advies is om de huisarts te benaderen in eerste instantie en hem uit te leggen dat jullie je zorgen maken dat je ex zich aan het ruïneren is vanwege een onbehandelde psychose en dat hij in Nederland recht heeft op bescherming en behandeling.

Je zou hem kunnen vragen te regelen dat er urgent een toetsing komt, in de vorm van een onderzoek naar een rechterlijke machtiging, of het recht op autonomie zwaarder weegt dat het recht op behandeling en financiële bescherming (bv onder curatele stelling).

Als je de psychiater kent kun je hem of haar ook je zorgen meedelen en hen vragen of in zijn geval het recht op behandeling/bescherming niet zwaarder zou moeten wegen dan het recht op autonomie.

Je krijgt dan in ieder geval voor elkaar dat men weer wat scherper wordt. Het zou helpen als jij dit samen met je dochter aan de huisarts/psychiater liet weten, twee staan sterker dan één….

Heel veel sterkte,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 47
Beantwoord door: Jim van Os op 27 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook