Main content

Vraag

Beste mevrouw,

Ik denk dat mijn nicht een psychose heeft.

Constant denkt zij dat er dingen zijn die er niet zijn. Ze denkt dat er elke nacht wordt ingebroken. Ze denkt dat ze achtervolgd wordt. Zij ziet dingen die er niet zijn. En zo kan ik nog een hele waslijst opnoemen.

Ik heb er een beetje op het internet overgelezen. Ik probeer zo rustig mogelijk te zijn bij haar en ik laat haar altijd haar verhaal vertellen. Maar met de tijd maak ik me toch veel zorgen.

Mijn vraag is: hoe kan ik haar in laten zien dat het niet goed gaat, dat ze misschien hulp nodig heeft, of gewoon laten inzien dat ze een psychose heeft?

Ik wil haar helpen maar ik weet niet hoe. Ik hoop dat u mij hierbij kan helpen.

Alvast veel dank.

Antwoord

Beste T.,

Goed dat je deze vraag hier stelt. Om te beginnen: het heeft waarschijnlijk niet zoveel zin om tegen haar ideeën in te gaan. En ik zou haar er ook niet van proberen te overtuigen dat ze een psychose heeft. Wat zij meemaakt is voor haar echt.

Wat je wel kunt doen is wat je eigenlijk al doet: naar haar luisteren en haar serieus nemen. Vragen waar ze last van heeft, wat ze beleeft: is ze angstig, slaapt ze slecht? Kun je haar daarbij helpen?

Je hoeft het niet met haar eens te zijn, maar je kunt het je misschien voorstellen hoe het voelt als je achtervolgd wordt. Je kunt het er samen over eens worden dat jullie allebei je eigen ideeën hebben over wat er aan de hand is. Zo kun je toch contact houden en misschien de situatie op termijn verbeteren.

Op onze website vind je meer informatie over dit onderwerp: www.ypsilon.org/hoezo-ziek.

Ik hoop dat je hier verder mee kan. Je mag ook altijd onze advieslijn bellen:
T 088 000 21 20 (10-16).

Met vriendelijke groet,

Heleen van Ypsilon


Logo biografie Ypsilon

Mind Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.

Tip: Kijk ook op https://www.ypsilon.org/advies.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 0-20
Beantwoord door: Ypsilon op 16 juni 2020
  • Deel deze pagina: