Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Moet Depakine afgebouwd zijn voordat ik start met lithium?

Vraag

De psychiater wil misschien bij mij de Depakine stoppen omdat de spiegel te laag is, maar als ik opbouw dan ben ik misselijk nu wil hij waarschijnlijk de Depakine stoppen en lithium gaan starten.

Moet dan eerst helemaal de Depakine afgebouwd zijn voordat ik start met lithium? Of kan opbouw van het ene middel tegelijkertijd met afbouw van het andere?

Antwoord

Beste L.,

Het is niet eenvoudig om hier een eenduidig antwoord op te geven.

Over het algemeen zijn er een paar overwegingen bij het overschakelen van Depakine (valproaat) naar lithium.

Interacties tussen geneesmiddelen

Depakine en lithium kunnen beide invloed hebben op de nierfunctie, wat het risico op bijwerkingen kan verhogen. De combinatie van deze twee geneesmiddelen kan ook het risico op het ontwikkelen van een tremor (bevingen) vergroten.

Overlappende bijwerkingen

Beide medicijnen kunnen gelijkaardige bijwerkingen hebben, zoals misselijkheid, vermoeidheid en tremoren. Het tegelijkertijd gebruiken van beide kan deze bijwerkingen mogelijk verergeren.

Monitoring

Bij de start van lithium is nauwgezette monitoring vereist. Dit omvat regelmatige bloedtesten om de lithiumspiegel te controleren en te zorgen dat deze binnen het therapeutische bereik blijft. Het kan gecompliceerder zijn om dit te doen terwijl je ook Depakine afbouwt.

Overgangsperiode

In sommige gevallen, afhankelijk van de klinische situatie van de patiënt, kan een arts besluiten om een overgangsperiode in te voeren waarbij Depakine geleidelijk wordt afgebouwd terwijl lithium wordt opgestart. Dit moet echter zorgvuldig worden gedaan onder strikt medisch toezicht.

De beslissing om medicatie te veranderen en hoe dit moet gebeuren is complex, en moet worden genomen door een psychiater of een andere gespecialiseerde arts die bekend is met jouw specifieke situatie. Het is belangrijk om al je zorgen en vragen te bespreken met je psychiater voordat je wijzigingen aanbrengt in je medicatieregime. Zij kunnen je het beste adviseren over wat veilig en effectief is voor jou.

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 23 oktober 2023

Gerelateerd

Meer over

Depakine (valproïnezuur)
Lithium
Medicatie

Lees ook