Main content

Vraag

Beste Jim,

Ik wil mijn depotmedicatie afbouwen. Het gaat om Trevicta.

De apotheker zei dat het depot vanzelf uit het lichaam verdwijnt. Zijn advies was dan ook om het depot gewoon niet meer te nemen.

Hoe denkt u hierover?

Met vriendelijke groet,

F.

Antwoord

Beste F.,

Omdat Trevicta zo'n lange tijd werkt, is als je stopt de afbouw inderdaad per definitie heel geleidelijk. Je kunt dus inderdaad als je wil stoppen, het depot niet nemen...

Maar je moet dit altijd in overleg doen met de voorschrijver natuurlijk.

Als je wil kun je altijd een tijdje na stoppen van het depot orale medicatie nemen, en die gebruiken om nog langzamer af te bouwen. Maar dit is meestal niet nodig.

Beste groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 14 september 2021
  • Deel deze pagina: