Main content

Vraag

Beste Jim,

Is het mogelijk dat iemand met de diagnose Bipolariteit II Rapid Cycling een week lang depressief is en dat daarna de depressieve symptomen vrijwel verdwenen zijn?

Ik dacht namelijk dat de episoden langer dan een week duren.

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste M.,

Je kunt het beter andersom bekijken:

  1. Bij bipolaire stemmingsgevoeligheid is letterlijk ALLES mogelijk, dus ook het patroon dat je beschrijft.
  2. Woorden als 'rapid cycling' verwijzen niet naar een objectief en vaststaand beeld: iedere patiënt is immers anders, dus diagnostiek als bipolair 1, bipolair 2 en rapid cycling zijn slechts woorden die we verzinnen om te proberen een beetje ordening aan te brengen in de enorme variabiliteit die bipolaire stemmingsgevoeligheid met zich mee kan brengen.
  3. Dus voor jou belangrijk: probeer niet te kijken of jij in de hokjes en de labels past die wij hebben verzonnen, maar probeer je hulpverleners te laten kijken naar jou zoals je bent, niet zoals de hokjes en de labels zogenaamd voorschrijven hoe het zou moeten zijn!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 6 september 2021
  • Deel deze pagina: