Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Depressiviteit met vrolijke dromen

Vraag

Ik heb al heel lang last van depressieve klachten. Sinds kort heb ik de diagnose autisme. Daarvoor waren de diagnoses schizoaffectieve stoornis met depressieve klachten.

Ofschoon ik me overdag depressief voel, ben ik in mijn dromen vaak vrolijk, en kan dan erg genieten van dingen. Ik stel deze vraag niet alleen, omdat ik daar zelf benieuwd naar ben, maar ook, omdat dit wellicht een onderwerp van onderzoek zou kunnen zijn, om het begrip depressie beter te kunnen begrijpen en behandelen.

Mocht zo n onderzoek er komen, dan ben ik van harte bereid, daar aan mee te werken.

Antwoord

Dat is een bijzondere ervaring: opgewekte dromen bij een depressieve stemming overdag. Ik heb het eigenlijk nog nooit zo van iemand gehoord, meestal zijn dromen tijdens een depressie angstig. Maar zo zie je maar hoe mensen van elkaar verschillen. Ik gun je dat iets van die opgewektheid blijft hangen als je wakker wordt.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 61
Beantwoord door: Ralph Kupka op 6 december 2019

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook