Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

DES Hormoon en depressie

Vraag

Ik ben een DES dochter van 1973 en ik heb een bipolaire stoornis en het syndroom van Gilles de la Tourette. Is DES van invloed op psychiatrische stoornissen? (Zie ook deze link).

Is dit betrouwbare informatie?

Antwoord

Het is altijd een moeilijke zaak om een oorzakelijk verband aan te tonen tussen twee gebeurtenissen die in de tijd ver uit elkaar liggen: blootstelling aan iets in de baarmoeder en depressie, omdat er zoveel bijkomende factoren kunnen zijn die depressie kunnen veroorzaken.

In 2012 zijn alle 10 toen beschikbare studies over het verband tussen DES-blootstelling en psychiatrische aandoeningen op een rij gezet. De meeste studies vonden geen duidelijk verband, een studie vond dat depressie (de studie die je aanhaalt) en een andere dat angst en depressie iets vaker voorkwamen bij vrouwen die in de baarmoeder aan DES waren blootgesteld. De conclusie van dit overzicht was dat er vooralsnog geen conclusies over het verband te trekken zijn. Er zijn geen recentere studies gepubliceerd.

Over bipolaire stoornis en Tourette is niets beschreven. Dus het antwoord op je vraag is wat onbevredigend.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 46
Beantwoord door: Ralph Kupka op 29 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook