Main content

Vraag

Is het noodzaak te stoppen met lithium bij diabetes insipidus? Is er een alternatief?

Ik gebruik ruim 20 jaar lithium.

Antwoord

Beste A.,

Als lithium goed werkt om je stemming te stabiliseren dan moet je terughoudend zijn met afbouwen en stoppen. Het is namelijk altijd de vraag of een ander middel even goed zal werken.

Er zijn manieren om diabetes insipidus te verminderen, paradoxaal genoeg met sommige plaspillen. Laat je eens door een nefroloog adviseren die verstand heeft van lithium-gerelateerde nierproblematiek. In het Radboud UMC, het Jeroen Bosch Ziekenhuis, de Isala klinieken en het Amsterdam UMC zijn die bijvoorbeeld te vinden.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 30 maart 2022
  • Deel deze pagina: