Main content

Vraag

De laatste stap met het afbouwen van quetiapine 12.5 mg lijkt me niet te lukken.

Is het mogelijk deze laatste stap te doen in twee weken tijd en dat ik dit doe met (maximaal twee weken) gebruik van diazepam van 1 mg per dag?

Ik kreeg quetiapine voorgeschreven vanwege slaapklachten. Ik zou heel graag zonder medicatie de oorzaak willen vinden van mijn slapeloosheid.

Met mijn huisarts en psychiater heb ik geen fijne ervaring en ik kan gewoon nergens anders terecht en hoop dat jullie mij kunnen helpen deze laatste ronde tot een succes te maken.

Antwoord

Beste A.,

Afbouwen van slaapmedicatie die langere tijd is gebruikt is meestal niet zo makkelijk. Het gaat gepaard met een tijdelijke terugkeer van slaapproblemen. Van veel medicijnen zijn er afbouwstrips die elke dag de dosis een heel klein beetje verminderen, maar ook dan zul je in het begin moeite met inslapen hebben.

Het vervangen van quetiapine door diazepam is doorschuiven van het probleem, want straks moet je dan van de diazepam af.

Let vooral ook op andere slaapbevorderende maatregelen. Een van de belangrijkste is een zeer regelmatig 24-uursritme, te beginnen met opstaan op een vaste tijd, aan het begin van de dag naar buiten gaan (dan gaat onze biologische klok lopen), maaltijden op vaste tijden op de dag. In de avond niet teveel dingen doen die je wakker houden. Geen alcohol en koffie. Op een vaste tijd, die bij je past, en zeker niet te vroeg naar bed gaan. Ga niet op bed TV kijken, de slaapkamer moet donker en koel zijn en is bedoeld om te slapen en niet voor iets anders. Soms helpt het om de radio heel zacht (!) aan te zetten.

Als je in het begin toch niet de slaap kunt vatten, onverschillig blijven (toegegeven, dat is makkelijker gezegd dan gedaan).

Ik hoop dat mijn antwoord enigszins slaapverwekkend is.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 29 juni 2022
  • Deel deze pagina: