Main content

Vraag

Goedendag,

Ik heb een vraag over stoppen met lorazepam. Ik heb al een paar keer geprobeerd te stoppen met lorazepam maar het lukte steeds niet. Nu zit ik te denken om een taperingstrip op maat aan te vragen. Maar ik heb hier en daar gelezen dat als het stoppen met lorazepam moeizaam gaat, dat je kunt proberen om het te vervangen door diazepam omdat dat makkelijker zou gaan.

Klopt dit? Is deze switch aan te raden? Ik wil ontzettend graag van de lorazepam af.

Bij voorbaat hartelijk dank.

Antwoord

Beste J.,

Een taperingstrip kan een goede oplossing zijn. Lorazepam afbouwen is vaak lastig vanwege ontwenningsverschijnselen. In kleinere stapjes afbouwen maakt het gemakkelijker omdat er dan minder snel ontwenningsverschijnselen ontstaan. Met een taperingstrip zijn er veel kleinere stappen mogelijk dan met normaal beschikbare tabletten.

Het klopt dat switchen naar diazepam ook een mogelijkheid is. Dat komt omdat diazepam wat langer werkt dan lorazepam, en dus langzamer uit het lichaam verdwijnt. Dat is ook een manier om minder ontwenningsverschijnselen te krijgen. Stappen zijn dan: dosering lorazepam omzetten in diazepam (dosering lorazepam keer 5), en dan in stappen van 2 mg diazepam omlaag.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Groet,

Wim


Logo biografie Wim Veling

Wim Veling is psychiater en adjunct hoogleraar psychiatrie, verbonden aan het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen. Wim doet onderzoek naar de sociale context van psychose en ontwikkelt Virtual Reality behandelingen.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Wim Veling op 26 april 2022
  • Deel deze pagina: