Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Wat kan ik nog doen voor mijn dochter met serieuze mentale problemen?

Vraag

Mijn dochter kampt al een poosje met grote mentale problemen en breekt daarbij zichzelf compleet af, maar ook haar omgeving. Soms dreigt ze ook met zelfdoding. Zelf weet ik even niet meer wat nog te doen. Maar dat ze hulp nodig heeft dat is zeker.

Antwoord

Beste D.,

Verdrietig dat het niet goed gaat met je dochter en dat het zoveel van haar, jou en haar omgeving vraagt.
Als ze al een hulpverlener heeft is het belangrijk dat je daar contact mee hebt, om te kunnen delen hoe het gaat en te laten meedenken over wat je wel en niet moet doen.

Je hebt zelf ondersteuning nodig om hiermee om te gaan, dit is zwaar om vol te houden. Je kunt sowieso naar de huisarts gaan voor jezelf, of het sociale wijkteam opzoeken. Zij kunnen je helpen om overeind te blijven, mee te denken hoe er het beste hulp gevonden kan worden, hoe je je dochter het beste kunt helpen, en hoe je ervoor kunt zorgen dat je zelf niet onderuit gaat.

Je kunt de mentale problemen niet voor haar oplossen, en bent niet verantwoordelijk voor wat ze doet (ook niet voor haar dreigen met zelfdoding), maar wilt er als vader voor haar zijn. Het is een hele kunst om uit te vinden hoe dat het beste kan, en dat hoef je niet alleen te doen.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
Veel sterkte!

Groet,

Wim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Wim Veling op 24 augustus 2023

Gerelateerd

Meer over

Depressie
Naasten

Lees ook