Main content

Vraag

Onze dochter slikt nu drie weken quetiapine 800 mg vanwege een postpartum psychose.

Ze heeft sindsdien last van woedeaanvallen en daarom willen we de quetiapine afbouwen naar 700 mg, kan dit?

En na hoeveel weken kan ze dan weer verder afbouwen?

 

Antwoord

Beste afzender,

De ene persoon kan zonder problemen snel afbouwen terwijl een ander, die veel langzamer afbouwt, wel problemen krijgt. Verschillen hierin kunnen tussen mensen en de situaties waarin ze verkeren heel groot zijn. Omdat dat zo is, is het niet verstandig om uit te gaan van vooraf bepaalde vaste perioden voor afbouwen. Omdat niemand zeker kan weten of die juist zijn of niet.

Wat veel beter werkt is kiezen voor een geleidelijk afbouwschema en tijdens het afbouwen dan goed op te letten hoe het afbouwen gaat. Want dan kan het afbouwschema op tijd worden aangepast als zich klachten beginnen voor te doen: dus voordat die klachten verergeren. Dat aanpassen kan bijvoorbeeld gebeuren door de afbouwsnelheid te verlagen. Of door een tijdje op dezelfde dosis te blijven (stabiliseren) zodat de klachten weer veel minder worden of weer helemaal verdwijnen, waarna verder kan worden gegaan met langzamer afbouwen. Eventueel kan ook de dosis een klein beetje worden verhoogd, als uw dochter de klachten te erg vindt. Waarvoor gekozen wordt is iets waar uw dochter dan samen met haar behandelaar (!) over moet beslissen.

Afbouwen volgens zo'n geleidelijk en verantwoord (zogenaamd 'hyperbolisch') afbouwschema is in de praktijk heel lastig als alleen gebruik kan worden gemaakt van de standaarddoseringen die de apotheker in huis heeft. Bij lagere doseringen is dat in de praktijk zelfs zo goed als onmogelijk. Maar met behulp van taperingstrips en stabilisatiestrips (afbouwmedicatie) is zo'n geleidelijke en flexibele afbouw wel goed mogelijk. Niet alleen voor het verlagen van de dosis van 800 naar 700 mg, maar ook voor het traject daarna.

Bij afbouwmedicatie zit een zelfmonitoringformulier dat uw dochter één keer per dag kan invullen Dat is niet moeilijk en kost niet veel tijd. Ik ken de situatie van uw dochter niet, maar als uw dochter het prettig vindt zou u dat – in overleg met haar – misschien ook kunnen doen. Door dat formulier in te vullen houdt uw dochter zelf grip op het afbouwen, en ook haar behandelaar kan dan veel beter vaststellen hoe het afbouwen voor uw dochter gaat.

Als uw dochter samen met haar behandelaar op deze manier haar quetiapine kan gaan afbouwen, dan kan dat veilig gebeuren en zullen zich tijdens het afbouwen hopelijk geen grote problemen voordoen.

Uw dochter kan dit antwoord aan haar behandelaar laten lezen. Ik hoop dat dit haar zal helpen om op een verantwoorde manier de quetiapine af te kunnen bouwen.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 18 oktober 2020
  • Deel deze pagina: