Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Doe rare dingen op facebook, hoe verander ik dat?

Vraag

Beste Jim,

Ik zit met een probleempje. Ik ben lid van facebook en heb vrienden waaronder mannen en vrouwen die ik allemaal ken. Ik heb niet altijd het besef wat ik op facebook zet. Ik heb onlangs een foto gezet op facebook van mezelf in het bloot bovenlijf, ik zet er soms ook dingen op die gênant zijn voor mijn familie. Maar ik trek me daar niets van aan. Het is verslavend, een kreet om aandacht in de hoop dat een meisje zou vallen voor mij.

Ik besef niet wat mij kan schaden en wat niet. Maar facebook blijft in enige zin een positieve verslaving. Ik geraak niet van de drang naar aandacht af. Omdat ik nogal eenzaam door het leven ga. Hoe geraak ik van die drang af, want de buitenwereld kijkt verkeerd op wat ik erop zet zegt mijn familie. Ook al zijn het mijn eigen gedachten dat ik erop plaats.

Antwoord

Hey S,

Dank voor je vraag!

Facebook kan een zegen zijn, maar ook een ontwrichtend beest. Achter je computer zittend kun je in de verleiding komen om je hele innerlijk uit te storten zonder echt besef te hebben hoeveel impact dat kan hebben.

Je vraag gaat eigenlijk over de dimensie verslaving en gedragsverandering. Je krijgt sterke impulsen – zeg maar ‘semi-exhibitionistisch’ van het gebruik van facebook, die vervolgens om herhaling vragen. Zo raak je in een soort vicieuze, verslavende cirkel – maar door de negatieve feedback wil je er tegelijkertijd ook vanaf.

Dus hoe verander je dit soort gedrag?

De beste manier in jouw geval denk ik is de ‘maand’ methode: de afspraak met jezelf om een maand lang facebook NIET meer te gebruiken. Op deze wijze breng je een echte disruptie teweeg in de vicieuze cirkel waar je in zit en kan het verslavende effect uitdoven.

Tegelijkertijd is het natuurlijk zaak om gedurende die maand alternatief gedrag te ontwikkelen, dat constructief is, maar waar je ook wat uithaalt, zodat je afleiding hebt van de ‘verslaving’ die roept. Liefst iets wat ook een sociale component heeft – dwz met andere mensen. Ik weet dat dit moeilijk is – je zegt al iets over je eenzaamheid – maar is er iets mogelijk dat je die maand kunt doen dat voldoende afleiding geeft van facebook? Schaken met iemand? Wandelen? Muziek? Zijn er mensen die je zou kunnen benaderen om je hierbij te helpen?

Let me know, groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Overig
social media

Lees ook