Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mijn doel is uiteindelijk medicatievrij te zijn, waar kan ik behandeld worden?

Vraag

Beste Jim,

Mijn situatie is als volgt:

Ik ben vrijwillig opgenomen nu (de verplichte zorg is beëindigd) en ik wil voorkomen dat er een nieuwe zorgmachtiging komt. Hiervoor heb ik al een plan van aanpak geschreven die afgewezen is, er zat waarschijnlijk niet genoeg dwang in. Nu is het zo dat ik moet wachten op de rechtbank.

Ik vraag me af hoe ik intussen kan onderhandelen of in zorg kan treden bij iemand die mij liever natuurlijk ziet genezen. Dus bij iemand die mij uiteindelijk ook van de medicijnen af wil krijgen.

De gewone psychiatrie behandelt mijns inziens veelal zonder echt vooruitzicht.

Ik heb gehoord over mind freedom en andere partijen die mensen graag zelfbeschikkend en gezond zien.

Antwoord

Hey T.,

Dank voor je bericht!

De situatie is als volgt volgens mij:

1. In de ggz ben je, als je behoort tot de zogenaamde groep met “EPA” (ernstige psychische aandoeningen), afhankelijk van de lokale grote ggz organisatie. Andere ggz-aanbieders gaan je niet helpen omdat je “EPA” bent.

2. Dit betekent dat je goed moet onderhandelen met de lokale grote ggz organisatie omdat je die vroeger of later weer tegen het lijf gaat lopen.

3. Hoe doe je dat? Wel, bedenk dat er natuurlijk altijd mensen zijn met het hart op de goede plek, ook in de grote ggz organisatie waar je nu zorg ontvangt.

4. Probeer met die mensen, ondersteund door de pvp-er, je netwerk en je advocaat zo goed mogelijk te onderhandelen.

5. Onderhandelen moet je slim doen – omdat dat in de praktijk tot de beste resultaten leidt. Wees dus gevoelig voor hun eisen – en bedenk dat, ook al ben je het niet met ze eens en geef je ze misschien teveel op korte termijn, je op de lange termijn op die manier meer onafhankelijkheid zult hebben.

Sorry dat ik niet iets anders te suggereren heb, succes!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 22 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook