Main content

Vraag

Ik ben eind veertig en psychosegevoelig. Mijn eerste psychose had ik in 2004, daarna ben ik nog twee keer psychotisch geweest.

Ik slik nu een half tablet Haldol. Maar nu zit ik in de overgang en heb ik bijbehorende klachten.

Kan ik door de overgang een psychose krijgen?

Zou het helpen als ik naast Haldol ook hormonen ga slikken?

Door de Haldol ben ik ook aangekomen, wat zou hier een oplossing voor kunnen zijn?

Antwoord

Beste B.,

Dank voor je vraag!

  1. De overgang verhoogt op zich niet het risico op een psychose. Het kan wel het risico op psychose verhogen als de overgang gepaard gaat met heel veel stress en problemen.
  2. De vraag is: hoe groot is het risico op een terugval überhaupt? Je hebt driemaal een psychose gehad. Waren dat korte perioden en kwam je er snel uit? Of was het lang en moeilijk om eruit te komen? Ben je snel psychotisch of moet er echt heel veel gebeuren bij jou om een psychose te krijgen? Wat is de dosis Haldol? Kan het minder als gewicht een probleem is?
  3. Hormonen is tricky want deze verhogen het risico op cardiovasculaire problemen en kanker. Dus dit moet je eerst met je gynaecoloog heel goed bespreken.

Hope this helps!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 10 mei 2021
  • Deel deze pagina: