Main content

Vraag

Sinds ik in de overgang ben, voel ik me veel beter en meer ‘de oude’.

Kunnen hormonen van invloed zijn op het krijgen van een psychose, en hoe werkt dit?

Antwoord

Beste D.,

Dank voor je bericht.

Ja, er zijn zeker hormonale invloeden rond overgang en menopauze die van invloed zijn op hoe men zich voelt - alleen het blijkt heel erg te verschillen van persoon tot persoon, zodat er geen wetmatigheden uit te halen zijn die gelden voor iedereen.

Sommige vrouwen voelen zich na de menopauze opgelucht en beter, omdat de maandelijkse schommelingen in stemming, psychosegevoeligheid en gewicht weg zijn en er een periode van stabiliteit optreedt....

Ook de effecten van medicatie kunnen beter (verdragen) worden soms. Maar nogmaals: er is heel veel variatie. Blij in ieder geval dat het voor jou beter lijkt!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 17 maart 2021
  • Deel deze pagina: