Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Dwanglachen: is daar een middel voor?

Vraag

Beste Jim,

Ik heb een probleem waar ik al een tijdje mee kamp sinds ik sycrest neem.

Als ik uit ga en ik ben in een cafe of discotheek en er speelt een liedje “Hey, beautiful women…” en ik ben op dat moment twee dikke meisjes aan het observeren die gefrustreerd in mijn ogen praten tegen mekaar, dan begin ik te lachen. En doordat ik lach in die situatie begin ik nog meer te lachen. Dit is niet normaal veronderstel ik. Ook als er gefloten wordt in een cafe dan begin ik te lachen als er vrouwen zijn.

Ik heb dit in 95 procent van de gevallen bij vrouwen. Als mannen onder mekaar heb ik dat niet.

Ik weet niet welk ziekteverschijnsel dit is, maar kan zo moeilijk contact leggen in een discotheek, terwijl er veel vrouwen aandacht aan mij schenken en ik daardoor moeilijk contact leg omdat ik de muziek als het ware projecteer op vrouwen.

Ik vind dit zeer vervelend. Bestaat er daar een middeltje voor?

Antwoord

Hey S,

Kan dit verschijnsel niet helemaal thuisbrengen. Het lijkt een beetje op dwanglachen, maar dat is niet geassocieerd met solian of sycrest; het komt meestal voor in het kader van een neurologisch syndroom, maar dat is hier absoluut niet aan de orde, lijkt me.

Het is niet zo dat je de muziek die je hoort op de een of andere manier gaat horen als een stem en dat je daardoor moet lachen?

Er is niet echt een middel voor, denk ik…..sorry….

Om er van af te komen zou je met iemand moeten oefenen om je geleidelijk meer bloot te stellen aan deze situaties terwijl je de respons leert te onderdrukken…..een goede verpleegkundige of een psycholoog kan je wellicht helpen om een programma te maken om de lachrespons te leren onderdrukken….

Ik weet het, gemakkelijker gezegd dan gedaan…maar toch, het kan helpen.

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

dwanggedachten
Hulp & Herstel

Lees ook